Hoogeveen / Meppel – De Boemerang is speel-o-theek van het jaar geworden. Op de Landelijke Speelothekendag in Hoogeveen won de speel-o-theek uit Meppel overtuigend de verkiezing van Het Kasteel uit Velp en De Steeg uit Hilversum.

Van de 75 aanwezigen gaven zeven hun stem aan Het Kasteel. De Steeg kreeg geen enkele stem. De rest (68 stemmen) was voor De Boemerang. Bestuurslid Wilma Heeres van De Boemerang hield een overtuigende presentatie over de plannen van de speelotheek. Aldus de Meppeler Courant.

Jury-citaat:

“De jury is onder indruk van de brede inzet van het spelmateriaal. De Boemerang laat zien dat een speel-o-theek zelf haar assortiment kan inzetten om activiteiten te organiseren, maar ook door samenwerking met diverse instanties, activiteiten kan faciliteren. Deze speel-o-theek laat zien dat spelen voor iedereen is!”

 

 

25 jaar Speel-o-theek “De Boemerang”.
Stichting Speel-o-theek “De Boemerang” bestaat dit jaar 25 jaar en dat wordt gevierd in de eerste week van oktober.
De stichting is een zelfstandig werkende vrijwilligersorganisatie, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en gevestigd in het Cultureel Centrum De Plataan in Meppel.
De speel-o-theek is ontstaan op initiatief van de gemeente Meppel om passend speelgoed uit te lenen aan kinderen in hun ontwikkeling.
Dit initiatief van toen blijkt succesvol te zijn, al meer dan 25 jaar is een groep enthousiaste vrijwilligers actief om 5 dagdelen in de week open te zijn om aan onze leden spelmateriaal uit te lenen. Ook achter de schermen wordt er hard gewerkt. Wekelijks wordt er nieuw speelgoed ingeboekt, nagekeken op gebreken en schoongemaakt. Want het is de kracht van onze organisatie om het uit te lenen materiaal compleet en schoon in een verzorgde locatie aan te bieden.
Onze vrijwilligers zijn het visitekaartje, zij staan elke week weer klaar om kinderen met hun verzorgers te ontvangen en eventueel wegwijs te maken in ons ruime aanbod. Wij zijn dan ook trots op het feit, dat wij in oktober ons 25 jarig bestaan kunnen vieren met als hoogtepunt de zaterdagochtend 6 oktober. Dan treden in de theaterzaal van De Plataan Elly Bakker op met een poppenvoorstelling en Okidoki, het kindercircus, gaat voor ons een optreden verzorgen.
25 jaar actief in Meppel, dat gaat gevierd worden. In deze nieuwsbrief maken we alvast melding over dit feit, maar in september wordt u in de speel-o-theek, op de web-site of Facebook en via de plaatselijke krant op de hoogte gehouden van de activiteiten van deze feestweek.

Grachtenfestival
In juni van dit jaar werd het grachtenfestival georganiseerd op Bleekerseiland.
De speel-o-theek was benaderd om een kinderspeelplein in te richten voor de hele kleintjes.
Medewerkers van het grachtenfestival zorgden voor kunstgras en bankjes. Wij hebben het ingericht met kleine motortjes, loopfietsjes, glijbaan, activiteitentafel en een hobbelpaard.
Het bleek een succes te zijn. Veel ouders hebben lekker op de bankjes gezeten terwijl de hele kleintjes even heerlijk in een afgebakende stukje konden spelen.
Dit zal zeker een vervolg gaan krijgen. Het was leuk om te doen.

Samenwerking met KOO: het VVE-project
Sinds een jaar werkt de speel-o-theek samen met een Kinderopvangorganisatie aan het project VVE betekent: Vroeg – en Voorschoolse educatie.
De bedoeling is dat de Kinderopvangorganisatie aan kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders een programma aanbied om hun kinderen extra te stimuleren in hun ontwikkeling, zodat ze zonder veel achterstand kunnen beginnen aan de basisschool. De kinderorganisatie krijgt kinderen aangemeld van de Gemeente Meppel samen met een bijpassende subsidie. De speel-o-theek zoekt spelmateriaal uit die de kinderen kunnen gebruiken in hun ontwikkeling passend bij het huidige thema. Aan het eind van de periode komen de ouders ook in de speel-o-theek om samen met hun kinderen een spel uit te zoeken om thuis mee te spelen. De Kinderopvangorganisatie en de speel-o-theek heeft dan een adviserende rol in de keuze van het spelmateriaal.

Ouder-kindcafé Bibliotheek
Voor de door de bibliotheek verzorgde Ouder-kindcafé themaochtenden worden ouders en kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar uitgenodigd voor een gezellige ontmoeting. Passend bij het thema verzorgt de speel-o-theek het aanbod van spelmateriaal.

Rabobank Coöperatieweken
Wij doen mee aan de Rabobank Coöperatieweken. Dit jaar geven zij € 100.000 vanuit hun Fonds Coöperatief Dividend aan regio Meppel, Steenwijk en Staphorst om initiatieven met een maatschappelijk thema financieel te ondersteunen. Hiermee kunnen we geld verdienen voor de speel-o-theek. Iedereen die lid is van de Rabobank kan vanaf 1 november op ons stemmen. Elke stem voor ons levert geld op.

Privacyverklaring
Uw privacy vinden wij belangrijk. Daarom gaan wij zorgvuldig om met uw gegevens.
U krijgt nu nog meer duidelijkheid over de gegevens die wij verzamelen, hoe wij die gebruiken en
de controle die u er over heeft.
Lees er alles over in de Privacyverklaring van de Speel-o-theek.
Op de balie ligt ons inkijk-exemplaar of bezoek onze website www.speel-o-theekmeppel.nl

Verkiezing tot speel-o-theek van het Jaar
Wij doen mee met de verkiezing tot Speel-o-theek van het jaar! Het leek ons leuk om die prijs te krijgen in het jaar dat we 25 jaar bestaan. Het thema dit jaar is “Heel Holland Speelt”! Wij hebben een plan in gediend hoe wij denken in onze eigen omgeving mensen van alle leeftijden aan het spelen te krijgen. We maken een kans, want we zijn genomineerd! Op 29 september gaan wij ons plan presenteren. We strijden samen met de speel-o-theek uit Velp en Hilversum om de titel. We hopen natuurlijk dat we winnen!

Dit jaar doen we mee met de Verkiezing van Speel-o-theek van het jaar. Het thema is “Heel Holland Speelt”. We hebben een plan geschreven om zoveel mensen in onze omgeving te laten spelen uit alle leeftijdsgroepen. Ook hebben we een poster gemaakt. Dit hebben we ingestuurd voor 1 juli 2018. Inmiddels hebben we bericht gehad dat we zijn genomineerd! We mogen ons plan presenteren op de landelijke Speel-o-thekendag op 29 september  in Hoogeveen. We strijden dan met Speel-o-theek  Het Kasteel uit Velp en Speel-o-theek De Steeg uit Hilversum om de titel van Speelo-theek van het jaar  2018. De aanwezige leden kiezen vervolgens de Speel-o-theek van het jaar.